Caruso St John Architects

2004–2015
Location: London, GB
Project Status: Built

This private gallery in Vauxhall has involved the conversion of an extraordinary terrace of listed industrial buildings, that were formerly theatre carpentry and scenery painting workshops. The gallery forms the whole length of the street, with the three listed Victorian buildings flanked at either end by new buildings. The ground and upper floors within the five buildings are continuous, allowing them to be used flexibly in many combinations, to accommodate both large and small exhibitions. There are 3 large galleries on each of the two floors, stretching in a line from one end of the building to the other. The two gallery levels are connected by new spiral staircases and a large lift.

Along Newport Street and facing to the railway, the unusual proportions of the Victorian workshops, with their groups of low level windows and high blank walls above, have been continued in the design of the new buildings. The new facades are made with a hard pale red brick that closely matches the surface of the listed buildings. The five buildings next to each other, all different but obviously related, make a sheer and impressive street elevation.

The plans include a restaurant and administrative offices for the gallery. The building will show exhibitions of the client’s extensive collection of contemporary art, and will be open to the public for free.