Caruso St John Architects

2010–2013
Location: London, GB
Client: Blain Southern
Project Status: Built

The gallery is located on the ground and lower ground floor levels of a new office building in the Mayfair district of London. The entrance gallery is on the corner of Hanover Square and Hanover Street and is quite open to the surrounding city. From this reception space one can go on to the main ground floor gallery, or down to a suite of viewing rooms and offices. The main gallery is 21 x 13 x 4.5 metres high. A rhythm of shallow beams provide a structure for the lighting track and other services, and serve to locate the single column that is off centre in the room. The floor is made in large slabs of precast concrete whose lightly polished surface has a depth and a warm tone, like archaic slabs of sandstone. A wide stair, made in the same precast concrete, leads to the 3.5 metre high viewing rooms downstairs. Three large pieces of furniture articulate the gallery entrance, the reception desk, a tall bookcase for catalogues and a long bench by the windows to Hanover Square. These pieces are made in European walnut and leather. On the lower level, cupboards and doors to the viewing rooms are also made in walnut.  

On the top floor of the same building are located the offices for the gallery. A large open plan office area is complemented by directors’ offices and an art library. The floor and extensive built in furniture for the offices is made in lightly fumed oak.